Преход към 1 дневна дрямка

Част 2. Обстоен наръчник за лесен преход от 2 дневни дремки към 1

Как да направите прехода по-лесния за вашето дете? Ще отговоря подобно на този въпрос в настоящия материал. 

Съветвам ви да прочетете Част 1 на “​​Обстоен наръчник за лесен преход от 2 дневни дремки към 1”, преди да преминете към настоящата Част 2.

Важно е да подходите нежно и внимателно към прехода от 2 към 1 дремки. Защо? Бързият преход води до рязка промяна в режима и много висок риск от преумора при бебето. Преумореното бебе може да има накъсан сън през нощта, да заспива трудно за сън, да се събужда необичайно рано сутринта, да има кратки дремки и да е в лошо настроение през по-голямата част на деня. 

Как детето лесно да премине към режим на 1 дневен сън?

1. Направете плавна промяна в режима

Когато детето премине към 1 дневен сън, тази дрямка ще се случва някъде по средата на деня - това означава, че дрямката ще започва в интервала 12:30 - 13:00 часа. Защо точно тогава? Защото по това време детето ви вече ще има приблизително 5-6 часа време (през което се храни, играе, общува с други деца) от сутрешното събуждане. 

Продължителността на дрямака ще бъде около 2 - 2:30 часа. След нея ще последва нов интервал на будност с продължителност около 4-5 часа, преди детето да легне за нощен сън.

Ето примерен режим на дете на 1 дневна дрямка:

 • Ставане от сън сутринта: 7:00
 • Дневен сън от 12:30 до 15:00 (продължителност на дрямката 2:30)
 • Лягане за нощен сън: 20:00

Обаче, ако дрямката е с продължителност по-кратка от 90 минути (1:30ч.), много е възможно детето да не успее да остане будно до 20:00ч. Едно от решенията в този случай е да преместим лягането за нощен сън по-рано, докато обедния сън стане достатъчно продължителен. По време на преходните периоди е нормално децата да си лягат много рано за сън - 18:30 - 19:00 часа, докато тялото им се адаптира към новия режим.

Не можем да очакваме от малко дете да остане 5-6 часа будно, ако до сега е свикнало да стои будно само 3-4 часа преди да легне за дрямка. По тази причина, вместо да пропуснете дрямката сутринта е важно постепенно да я преместите по-късно.

Как да го направите?

На всеки 2 дни удължавайте интервала на будност (времето между 2 дремки) с 15-20 минути.

Например, ако детето до сега е лягало за 1 дневна дрямка в 10:30, сега го сложете за сън около 10:45. След това, на всеки 2 дни местите този час с 15 минути (11:00 -> 11:15 -> 11:30) и така докато достигнете желаното време за начало на обедния сън.

2. Създайте рутина преди всяка дрямка

Наличието на рутина преди сън е важно. Така подготвяте детето си за сън и му помагате да се отпусне. Създайте кратка рутина (ритуал за сън) преди всяка дрямка.

Рутината не трябва да е сложна! За да се настрои детето за сън през деня, 7-10 минути на релаксиращи дейности са напълно достатъчни. Ако имате нужда от повече информация на тази тема, може да прочетете статията "Съвети за добра рутина преди сън за бебета от 3 до 18 месечна възраст" и по-конкретно, секцията "Ритуал за заспиване за дневен сън".

3. Направете план и се придържайте към него, ако желаете прехода да се случи по-бързо

Много е вероятно, когато удължите времето на бодърстване на детето, то да бъде сънливо в обичайното време за сън.

Искате ли детето да премине по-бързо през прехода от 2 към 1 дремки? Важно е, детето да не прави кратки дремки във времето, в което преди е легало за сън.

Как да постигнете това?

В интервала, в който преди детето е лягало за сън, сега избягвайте да го извеждате в количката или да го возите в кола. Разгодката в количка или в кола може лесно да го накара да заспи, което води до кратка дрямка. А след това, детето ще отказва да заспи в часа, дефиниран в новия ритъм на сън и бодърстване. Това значително удължава времето за преход.

Много майки споделят, че понякога им е трудно да удължат интервалите на будност на техните деца. Ето и няколко идеи, как по-лесно да удължите интервалите на бодърстване

 • Изведете детето на чист въздух и слънце. Ако времето не позволява да излезете навън, проветрете помещението, в което играе.
 • Играйте заедно нова игра - изберете шумна и динамична игра:
  • подреждане на предмети в кутии и чашки;
  • игра с вода (преливане от един съд в друг);
  • куклен театър;
  • игра с играчки, които издават звуци;
  • чукане / тракане с лъжици, черпаци и метални съдове;
  • в интернет има много други идеи...
 • Предложете здраволовен снакс, ако това няма да наруши режимът на хранене на детето.

Как да постъпите, когато детето има кратка дрямка през деня, а остава много време до нощния сън?

На повечето деца им отнема няколко седмици, за да се настроят към новия ритъм на сън и бодърстване. Важно е да запомните, че отнема време преди детето да започне да спи по 2-3 часа на обяд. Някои дни ще минат по план и детето ще спи добре на обяд. Обаче в други дни, детето може да има кратък сън на обяд - например, само 1 час. Да, при 1 дневен сън, дрямка от 1 час се категоризира като кратка дрямка. При такъв обеден сън, много е вероятно детето да не издържи до съня вечерта и да се преумори (вече ви разказах, до какво води преумората). И това повдига въпроса…

“Какво да направя, когато детето ми има кратка обедна дрямка, а има много време докато то си легне за сън вечерта?” Това е един от най-често задаваните въпроси към мен от родители на деца, които са в преход от 2 към 1 дремки.

Първо, опитайте се да удължите дрямката. Ако детето ви се рабуди и е спокойно в леглото, не бързайте да го взимате веднага. Вместо това, изчакайте няколко минути и му дайте възможност да се унесе за нова “порция” сън. Ако детето ви не успее да заспи отново, прекратете дрямка… И тук вече имате 2 добри опции:

Опция 1: Сложете детето да си легне вечерта за сън много по-рано.

Тоест, след като се събуди от сън, дайте възможност на детето да будува около 4-5 часа и го сложете за нощен сън.  Имайте предвид, че за повечето деца, времето за лягане трябва да е около 12 часа след събуждането на детето сутрин. Тоест, целим до 12 часа нощен сън. 

Опция 2: Предложете кратка втора дрямка следобед.

Целта на тази дрямка е да се погрижи детето да не се преумори. Важно е, дрямката да бъде наистина кратка (максимум 30 минути). В противен случай, детето трудно ще може да заспи за нощен сън в обичайното време и ще си легне много късно вечерта.

Важно:

Имайте предвид, че докато сте в прехода от 2 към 1 дремки, ще има дни с 2 дремки и други дни само с 1. И това е напълно нормално и очаквано.

Колко време отнема прехода от 2 към 1 дремки?

За повечето деца отнема между 4-8 седмици, за да се адаптират към новия ритъм на сън и бодърстване. В този период, родителите могат да очакват кратки дремки през деня. Това е нормално, защото тялото на детето се нуждае от време, за да се научи да консолидира дневния сън в една следобедна дрямка с продължителност 2-3 часа.

В следващия материал очаквайте подробни насоки (стъпка по стъпка) за първите 2 седмици на прехода от 2 дневни дремки към 1. 

Ако имате допълнителни въпроси, обадете ми се. С радост ще ви помогна.

Остави коментар