Детето ми отказва да заспи. Възможно ли всичко това да се дължи на преумора?

Здравейте мили родители,

Днес искам да ви разкажа малко повече за преумората при бебето и детето. Много родители ме питат, как е възможно детето да е преуморено и да отказва за заспи. В тази статия ще споделя малко повече детайли по въпроса и възможни решения на проблема. 

Понякога, в желанието си да прекарваме повече време с нашите деца, ги държим будни по-дълго, надявайки се, че ще спят повече през нощта. Но пропускането на дрямка няма да гарантира по-добър нощен сън. Напротив, това може да доведе до преумора, което значително затруднява заспиването  и причинява множество други проблеми със съня.

Как детето се преуморява?

Представете си, че вашето бебе обикновено заспива след 3 часа игра. Днес обаче решавате да му позволите да си поиграе повече и го слагате да спи след 4 часа игра. Защо? Много родители ми казват: „Детето си играеше толкова хубаво, защо да му разваляме играта“. Освен това, много майки често имат надеждата, че ако детето се „измори хубаво, тогава ще спи като къпано“. Да, това понякога работи, ако детето наистина има нужда от по-дълъг интервал на бодърстване. Но за да решим да увеличим интервала на бодърстване, първо е важно да направим дневник на съня – това е стъпка, която трябва да предприемем внимателно и въз основа на предварително събрана информация. В противен случай, оставянето на детето да си играе по-дълго от обикновено може да доведе до умора. И познайте какво? Едно уморено дете много по-трудно ще заспи и ще има здрав сън.

Защо преумората е проблем?

В днешно време, най-вече от рекламите по телевизията, всички сме чували за хормона мелатонин. Без да влизам в детайли, искам да ви разкажа на достъпен език, че това е специален хормон, който тялото на вашето бебе произвежда, когато е готово за сън. 

Ако сложите бебето си да спи в точното време, тялото му ще “произведе достатъчно” мелатонин, за да му помогне да заспи. Но ако пропуснете подходящото време за лягане, тялото на детето “намалява производството” на мелатонин и вместо това започва да произвежда други хормони, които го държат будно, като кортизол и адреналин. Това са хормоните, които ни помагат да останем бдителни и будни. Всички имаме естествен ритъм на производство на мелатонин и кортизол в телата си и ако този ритъм бъде нарушен поради липса на редовен сън, качеството на съня страда. 

Ето защо, когато е минало обичайното време за лягане на вашето бебе, то изведнъж може да изглежда напълно будно и не желае да заспи, дори и да е наистина уморено. Освен, че ще му бъде трудно да заспи, натрупаната преумора може да доведе и до увеличаване на нощните събуждания и събуждане много рано сутринта. През годините съм работила само с едно семейство, което беше ентусиазирано детето им да се събужда в 5 часа сутринта и денят им да започва. Ако вие не сте от тези родители и търсите начин детето ви да се събужда по-късно сутрин, имайте предвид, че преумората може да е виновна за ранното ставане.

Как мога да разбера дали бебето ми е преуморено?

ВъзрастДневен сънБрой дремкиПродължителност на дрямкатаИнтервал на бодърстване между дремкитеНощен сънОбщо сън за денонощието
Новородено бебеСпят през целия ден, събуждат се за хранене5 (и повече дремки)15 мин. – 4 часа45 – 60 мин.8 – 14 часа,
събуждат се за хранене на 2-4 часа
17 – 19 часа
1 месец5 – 7 часа4 – 540 мин. – 3 часа60 – 90 мин.8 – 10 часа14 – 17 часа
2 месеца5 – 7 часа4 – 540 мин. – 3 часа60 – 90 мин8 – 10 часа14 – 17 часа
3 месец4 – 6 часа440 мин. – 2:30 часа90 мин.9 – 11 часа13 – 16 часа
4 месеца4 – 5 часа3 – 440 мин. – 2:30 часа1:45 – 2:00 часа10 – 12 часа13 – 16 часа
5 месеца3 – 4 часа2 – 440 мин. – 2:30 часа2:00 – 2:15 часа10 – 12 часа13 – 16 часа
6 месеца2:30 – 4:30 часа2 – 440 мин. – 2:30 часа2:15 – 2:30 часа10 – 12 часа13 – 15 часа
7 месеца2 – 4 часа2 – 3 1 – 2 часа2:45 часа (до 3:00) 10 – 12 часа13 – 15 часа
8 месеца2 – 4 часа2 – 31 – 2 часа3:30 часа (3:00 – 4:00) 10 – 12 часа13 – 15 часа
9 месеца2 – 4 часа21 – 1:30 часа3:45 часа (3:00 – 4:00)10 – 12 часа13 – 15 часа
10 месеца2 – 3 часа21 – 1:30 часа3 – 4 часа10 – 12 часа13 – 15 часа
11 месеца2 – 3 часа21 – 1:30 часа3:30 – 4:30 часа10 – 12 часа13 – 15 часа
12 месеца2 – 3 часа1 – 2 –3:30 – 4:30 часа10 – 12 часа13 – 14 часа
13 – 18 месеца2 – 3 часа1 – 2 –3:30 – 4:30 часа (при 2 пъти дневен сън)
5 часа (при 1 дневен сън)
10 – 12 часа12 – 14 часа
19 – 23 месеца1:30 – 2:30 часа11:30 – 2:005 – 6 часа10 – 12 часа12 – 14 часа
2 години1 – 2:30 часа1 –5 – 6 часа10 – 11 часа12 – 14 часа
3 години1-2 часа1 –6 часа (ако спят на обяд)10 – 11 часа10 – 13 часа

Всички деца са уникални и имат свой собствен ритъм. Въпреки това, повечето бебета на определена възраст споделят определени модели на сън и бодърстване. Ако ритъмът на сън и бодърстване на вашето бебе се различава от този, описан в таблицата, това не означава непременно, че е преуморено. Възможно е вашето дете просто да изисква малко повече или по-малко сън от посоченото тук.

Ако обаче забелязвате, че вашето бебе става раздразнително или изглежда неспокойно и отказва да спи, въпреки очевидната нужда от сън, то може да е преуморено.

Какви са признаците на преумора при бебета?

И отново, всички деца са различни и могат да проявяват признаци на умора по различен начин. Въпреки това, ето списък на най-често срещаните признаци на преумора:

 • Лесно се дразни и много трудно го успокоявате
 • Плаче без причина и недоволства
 • Може да изглежда превъзбудено
 • Изглеждат неспокойно
 • И най-вече, отказва да спи, въпреки че очевидно се нуждае от сън
 • Пред деня спи основно на кратки дремки, а след това се събужда с плач
 • Събужда се много рано сутринта 
 • Чести нощни събуждания

Как да разбера, че бебето ми спи достатъчно?

Добре, разгледали сте таблицата по-горе и установявате, че вашето дете не попада в така наречените “норми”. По какво да разберете, че детето ви спи достатъчно? 

Тук наличната литература дава следния отговор… Ще разберете, че детето спи достатъчно, по неговото настроение. Тоест, ако вашето дете:

 • Изкарва дните си спокойно и активно (разбира се, стига да няма някакъв здравословен проблем)
 • Събужда се от сън спокойно, без да плаче и да протестира (сутрин и след всяка дрямка)
 • Не изглжеда, че му се спи през деня, освен ако не е време за обичайната дрямка
 • Предната нощ (или през деня) е спало повече време от обичайно, но това по никакъв начин не е променило поведението и настроението му

Тоест, един от добрите показатели, за това дали детето спи достатъчно, е неговото настроение и поведение. По тази причини, когато правим дневник на съня, ние често записваме, в какво настроение се е събудило детето и как е протекъл деня. После използваме тази информация и най-често на базата на проба-грешка намираме ритъма на сън и бодърстване, в който детето се чувства добре. 

Какво да правите, когато детето ви е преуморено?

След като сте прочели цялата тази информация и сте установили, че детето ви показва признаци на преумора, може би се питате какви стъпки да предприемете. 

1. Консултирайте се с вашия педиатър.  Това е изключително важна първа стъпка! Дори и да сте запознати с признаците на преумора и ги разпознавате при вашето дете, консултацията с педиатър винаги е на първо място. Понякога, всички тези проблеми се дължат на здравословен проблем – може да произлизат от дефицит на различни витамини или други здравословни проблеми. По тази причина консултацията с педиатър е от ключово значение! След като педиатърът потвърди, че детето ви е здраво, можете да преминете към следващата стъпка.

2. Направете дневник на съня на вашето дете. Как? Написах отделна статия само на тази тема – ето линка тук. Дневникът на съня е един от основните инструменти, който използваме, за да анализираме и променим навиците на детето.

3. Ако детето ви все още няма изградена рутина преди сън, създайте такава. В тази стратия можете да научите, как да изградите добър ритуал за заспиване за дневен сън и защо това е важна стъпка.

4. Когато едно дете е преуморено, то често ще заспива трудно, дори ако наистина се нуждае от сън. В тези случаи препоръчвам постепенно намаляване на времето, което детето ви е будно – с около 10-20 минути. Например, ако детето ви се събужда обучайно в 7:30 сутринта и първата му дрямка е в 11:00 – сложете го за сън по-рано с около 20 мин. Много често родители ми споделят – “Ами, не мога да го накарам да заспи точно 20 минути по-рано.” И отговорът ми е – не е необходимо да го правите! След като сте направили рутуала за заспиване и детето ви отново не може да заспи лесно в 10:40 (на пример), преместете времето за лягане още по-рано – например, детето да е в леглото си в 10:30. 

За съжаление, намирането на точния ритъм на сън и бодърстване, не е точна наука. Работим на базата на проба-грешка. Анализираме дневника на съня и едновременно с това създаваме добър ритуал за заспиване. Следва създаването на нов режим (или ритъм на сън и бодърстване). Тестваме новия режим за поне 5 дни и ако видим, че не дава очакваните резултати го “нагласяме” допълнително. Защо е необходимо всичко това? Защото хората сме различни и е важно да намерите, какво работи за вашето дете.

И последно, много често се налага да започнем ритуала за заспиване, докато детето изглежда спокойно и не му се спи (това важи най-вече за бебетата). Докато подготвите детето за сън и го сложите в леглото, то вече ще бъде готово за сън. Ако започнете да подготвяте детето за сън, когато то вече ви дава много ясни сигнали, че му се спи много, възможно е вече да сте закъснели –  детето да се е преуморило и да му бъде много трудно да заспи. По тази причина, когато имате изграден ритъм на сън и бодърстване, не чакайте детето да стане кисело. Дори да си “играе добре” и да изглежда, че не му се спи. Подгответе бебето за сън и го сложете да спи в обичайното време. 

5. Още един ясен сигнал за преумора при бебето е, когато сложите детето за нощен сън (например в 19:30) и час по-късно се събужда. В този момент, много родители се чудят защо детето се буди, плаче и не могат да го приспят. А обикновено детето им спи добре нощно време, особено в първите часове на вечерта. 

Възможно е това да се дължи на някакво физическо неразположение, но много често е резултат от преумора. Когато едно бебе е преуморено, то може внезапно да се събуди около час след като е заспало. В тези случаи препоръчвам да опитате да увеличите дневния сън и/или да сложите бебето за нощен сън по-рано. Например, ако детето обикновено заспива вечер в 19:30 и през деня не е спало добре, помислете дали да не сложите бебето за сън в 19:00 часа. (Моля, имайте предвид, че това е само пример!)

Как мога да успокоя бебето, когато вече е преуморено?

За съжаление, в много случаи, когато бебето е вече преуморено, много по-трудно можем да го успокоим и да го сложим за сън. В тази моменти, обичайните методи за приспиване може да не работят. 

1. Като начало, намерете тихо и слабо осветено пространство, където вашето бебе да се успокои. 

При малки бебенца, пробвайте да пуснете като фон “Бял шум”. Шумът от вентилатора или звукът на сърцебиене може да направи чудеса. 

Обаче, ако бебенцето ви е на по-голяма възраст (над 9 месеца), опитът ми показва, че с тези деца белият шум не работи и дори може да ги изневи допълнително. В тези случаи препоръчва да пуснете за тих фон звуците на някое поточе или морски вълни (тоест, монотонен шум от природата). 

2. Докато сте в това тихо и слабо осветено пространство с детето, говорете му с тих, успокояващ глас. Ако детето ви плаче силно, не се опитвайте да го надвикате! Напритив, тихо шепнем с успокояващ глас. 

Ако вече сте въвели “думи за сън”, като част от рутината преди заспиване, сега е момента да ги използвате. Тихо, монотонно, с любов повтаряме думите за сън.

НО, ако сте в процес и сега въвеждате “думи за сън” – не ги използвайте в този момент. Защо? Защото целта ни е детето да свързва тези думи със спокойствие, с момента на унасяне за сън, който е приятен и носи наслада. Ако започнем да изричаме “думите за сън”, а детето все още не ги свързва със съня (няма изграден навик), ефектът ще бъде точно обратния – тази техника няма да работи, а детето ще свързва “думите за сън” с емоция на фрустрация и тревога.

Знам колко е трудно да запазим самообладание в този момент. Повярвайте ми, била съм на вашето място. Но е важно да разберете,  че нашето отношение и невербалните знаци, които излъчваме в този момент, играят решаваща роля за бързото успокояване на детето.

3. Ако всичко до тук не е дало резултати след около 10 минути, съветвам ви да включите и “тежката артилерия” – полюшкайте детето. Да, разбирам, че вероятно ще ви изненадвам с този съвет – как така консултант по детски сън ви съветва да люлеете детето. И тук ще кажа, че в тези ситуации, особено ако не носите на детски плач (признавам си, аз съм от тези майки), лекото полюшване може да ни спаси, когато детето е преуморено и плаче неутешимо.

Друг вариант е да поставите бебето в леглото (ако е на възраст под 12 месеца, задължително по гръб!) и да седнете до него, като търпеливо изчакате да се успокои в тази среда (отново тихо и слабо осветено пространство).

И за финал, още един последен съвет – избягвайте стимулиращите активности точно преди сън. Тоест, гъделичкане, весели игри и всякакви други шумни активности нямат място в ритуала за заспиване, ако детето заспива трудно за сън и не спи добре. 

Източници

Mindell, J.A., Leichman, E.S., Composto, J., Lee, C., Bhullar, B. and Walters, R.M. (2016), Development of infant and toddler sleep patterns: real-world data from a mobile application. J Sleep Res, 25: 508-516.

Teng, A., Bartle, A., Sadeh, A. and Mindell, J. (2012), Infant and toddler sleep in Australia and New Zealand. Journal of Paediatrics and Child Health, 48: 268-273.

Pantley, E., 2009. The No-Cry Nap Solution: Guaranteed Gentle Ways to Solve All Your Naptime Problems: Guaranteed, Gentle Ways to Solve All Your Naptime Problems. McGraw Hill Professional.

Mindell, J. and Owens, J., 2009. A clinical guide to pediatric sleep. Lippincott Williams & Wilkins.

Bucko, A., Dowda, M., Frongillo, E., Torres, M. and Pate, R., 2021. Nighttime sleep and physical activity in 6-7 month-old infants. Infant Behavior and Development, 65, p.101628.

E. Juulia Paavonen, Outi Saarenpää-Heikkilä, Isabel Morales-Munoz, Minna Virta, Niina Häkälä, Pirjo Pölkki, Anneli Kylliäinen, Hasse Karlsson, Tiina Paunio, Linnea Karlsson. Normal sleep development in infants: findings from two large birth cohorts. Sleep Medicine, 2020;

Tikotzky, L. and Sadeh, A. (2009), Maternal Sleep-Related Cognitions and Infant Sleep: A Longitudinal Study From Pregnancy Through the 1st Year. Child Development, 80: 860-874.

Newborn Sleep Patterns by Johns Hopkins Medicine

Bruni O, Baumgartner E, Sette S, Ancona M, Caso G, Di Cosimo ME, Mannini A, Ometto M, Pasquini A, Ulliana A, Ferri R. Longitudinal study of sleep behavior in normal infants during the first year of life. J Clin Sleep Med 2014;10(10):1119-1127.

Barry ES. What Is “Normal” Infant Sleep? Why We Still Do Not Know. Psychological Reports. 2021;124(2):651-692.

Остави коментар