Как да подобрим съня на бебето, когато е болно?

Как да подобрим съня на бебето, когато е болно?

Наближава зимния сезон. За съжаление, това е периодът от годината, в който нашите деца са по-податливи на различни вирусни заболявания.

Често, когато бебето е болно, то спи повече от обикновено. Въпреки това, сънят е накъсан, дремките са кратки, а това не позволява на детето да си почине пълноценно.

Какво можете да направите, за да подобрите съня на бебето, когато е болно. В тази статия ще откриете полезна информация по тази тема.

Режим

Когато бебето е болно, оставяме обичайния режим на сън и бодърстване настрана! Дайте възможност на вашето дете да спи през деня и нощта толкова, колкото желае. Ако има желание, нека дневните дремки са по-дълги от обикновено. Дори това да означава бебето да проспи по-голямата част от деня. Това е начина на детето да се пребори по-бързо с болестта – почивката е важна част от този процес. Само се уверете, че вашето бебе получава достатъчно течност и е добре хидратирано.

От друга страна, има изключения, при които е добре да събудите детето от дневен сън. Например, когато вашето бебе спи дълго през късния следобед и дрямката се слива с нощния сън. В тази ситуация е по-добре да намалите продължителността на последната дневна дрямка, за да не нарушите сериозно нощния сън.

Интервал на бодърстване

Когато бебето е болно, намалете интервалите на бодъстване между дневните дремки. Например, ако детето ви нормално изкарва 3 часа в игра между две дремки, намалете това време на 2:30. Опитайте се да сложите детето за сън по-рано от обичайното време. По този начин, ще му дадете повече възможности да спи през деня, дори съня да е кратък и накъсан (това е очаквано, когато бебето е болно).

Когато бебето е със запушен нос

Децата, особено тези под една годишна възраст, спят трудно, когато носът им е запушен – сънят е накъсан, събуждат се на кратки интервали, заспиват по-трудно.

 • В аптеките се предлагат различни медикаменти под формата на капки и спрей, които облекчават състоянието на носа.
 • Различните разтвори със солена вода също помагат на родителите да почистят носа на детето преди сън.
 • Инхалациите с физиологичен разтвор намаляват секретите в носа, облекчават зачервеното гърло и кашлицата при децата.

Следвайте съветите и препоръките на вашия педиатър, каква терапия да изберете!

Тук е важно да запомните, да не чистете носа на детето непосредствено преди сън. Винаги го правете поне 30 минути по-рано (преди часа, в който искате да го сложите да спи).

Нежният масаж в областта на челото и скулите облекчава хремата. Играта по корем (при по-малките бебета) също помага за намаляване на секретите в носа.

Позиции на сън при запушен нос

Ако носа на вашето дете е запушен, поставете възглавница под матрака на леглото му – в зоната, в която попада главата и гърба. Целта е главата му да е разположена на по-високо място от краката. Тази позиция на тялото облекчава запушения нос.

Никога не поставяйте възглавница или други свободно стоящи предмети в леглото на детето, ако то е на възраст по-малка от 2 години! Редица изследвания показват, че наличието на възглавница в леглото (при деца по-малки от 2 годинишна възраст) значително повишава риска от инциденти.

Овлажнител за въздух

Овлажнителите за въздух са добър помощник в борбата с респираторните вируси. Те облекчават запушения нос, главоболието и тежестта в гърдите.

Запомнете, когато използвате овлажнител за въздух:

 • сменяйте водата редовно,
 • почиствайте уреда, спрямо упътванията на производителя
 • подсушавайте го ежедневно

Това предотвратява развитието на бактерии и плесен.

Ако не разполагате с овлажнител за въздух, може да опитате следния подход… Влезте в банята, пуснете топлата вода и добре „напълнете“ помещението с пара. След това изкарайте няколко минути вътре с вашето дете. Това помага за освобождаването на носа от секрети и облекчава дишането на бебето.

Топла баня

За много деца, топлата баня е част от ритуала за заспиване за нощен сън. Когато бебето се разболее, често родителите избират я пропуснат. Изследванията сочат, че това е грешен подход. Защо?

 • Топлата баня облекчава болките в мускулите.
 • Спомага за освобождението на носа от секрети.
 • Отпуска детето и го подготвя за сън. Особено в случаите, когато използвате бебешки душ гел с лавандула.

Масаж

Масажирайте цялото тяло на бебето преди сън. Масажът спомага за намаляване на болката в мускулите, дава възможност на детето да се отпусне и да има по-стабилен сън.

Ако вашето дете се събуди през нощта, нежният и успокояващ масаж може да му помогне да заспи отново.

Уверете се, че детето ви получава достатъчно течности

Уверете се, че вашето бебе получава достатъчно течности. Особено в случаите, когато повръща или има диария.

Течностите спомагат и за облекчаване на запушения нос – повишеното приемане на течности намалява секретите в тялото.

Ако все още кърмите, за да повишите приема на течности, увеличете броя на кърмения през деня. Ако не кърмите вашето бебе, увеличете количеството на течностите, които му предлагате през деня. От друга страна, не го насилвайте!

Изберете течности, които са подходящи за възрастта му. Посъветвайте се с вашия педиатър.

Време за почивка

Позволете на вашето дете да си почине толкова, колкото желае. Това ще му помогне да се възстанови по-бързо. Нощно време го слагайте за сън по-рано от обичайното време. През деня нека средата вкъщи е спокойна и тиха. Избягвайте ситуациите, в които може да се превъзбуди.

Среда на сън

Погрижете се за средата, в която спи вашето дете.

 • Има ли добра вентилация? Осигурете достатъчно чист въздух в стаята? Проветрявайте често помещението.
 • Важно е въздуха да не бъде сух! Използвайте овлажнител за въздух, ако влажността в стаята е под нормата.
 • Подходяща температура – нито твърде топло, нито студено.

Висока температура при бебето

Когато децата са болни, те често вдигат висока температура точно през нощта. Общата препоръка е, дори бебето да спи дълбоко, проверявайте по няколко пъти нощно време температурата на тялото му. Това не означава да го събуждате, за да му мерите температурата! Дори протегнатата ръка или целувката по челото ще ви помогнат да придобиете представа, дали е необходима намеса от ваша страна.

В допълнение, на пазара се продават термометри, които позволяват на родителите дистанционно да следят температурата на бебето през нощта. Представляват устройство, с размера на монета от един лев, което се залепя под мишницата на детето (с хипоалергенен лекопласт) и изпраща информация на мама или тате, дали бебето има висока температура и каква е тя.  

Тези устройства са в помощ на родителите, които се притесняват за температурата на бебето през нощта и го будят често, за да я измерят. Подходящи са и в ситуация, когато родителя не може да заспи спокойно, когато бебето е болно и се буди често от притеснение, дали детето не е вдигнало температура

Още полезна информация

Източници

1. Altmann, T., 2018. Baby & toddler basics. American Academy of Pediatrics.

2. Brown, A. and Fields, D., 2015. Toddler 411 Clear Answers & Smart Advice for Your Toddler. Windsor Peak Press.

3. Rubin, J., Prina, D., Lataitis, N. and Klein, M.D., J., 2007. Naturally Healthy Kids: Integrating Conventional and Holistic Treatments for Common Illnesses of Children. Partners in Pediatrics.

4. Soothing Your Sick Child, Reviewed by Renee A. Alli, MD

5. Tips to Comfort Your Sick Baby, By Ellen Greenlaw

6. What to Do When Baby Gets Sick: 7 Solutions, By Nina Garcia

7. How to Help A Sick Baby Sleep Better, By Jenni Fuller MA Ed

8. How to Get Your Baby Back to Sleep after Being Sick, By Kim West

9. 12 tips for helping sick kids sleep, By Kate Chandler

10. Jeffrey R Avner, M.Douglas Baker, Management of fever in infants and children, Emergency Medicine Clinics of North America, 2002, https://doi.org/10.1016/S0733-8627(03)00051-8.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733862703000518

Остави коментар