когато бебето се буди много рано сутринта

5 причини бебето да се буди много рано сутринта

Събужда ли се детето ви рано сутринта? Какво означава ранно събуждане? Как можем да помогнем на бебето да спи до по-късно сутрин? В настоящата статия ще отговорим на тези и много други въпроси…

Има много различни причини и голям брой фактори, които водят до събуждане много рано сутринта при бебето. А когато тези причини се повтарят всеки ден, тялото на детето просто свиква да се събужда рано и това се превръща в навик.

В кои случаи говорим за ранно събуждане сутрин?

Проучванията сочат, че повечето бебетата стават сутрин в интервала между 6 и 8 часа.

Ако вашето дете...

 • става сутрин преди 6:00 часа сутринта или
 • ако нощният сън е по-малко от 10-12 часа
 • тогава говорим за ранно събуждане сутрин.

Ако вашето бебе става всяка сутрин около 7:00 часа, много е вероятно това да е най-доброто време за него (от физиологична гледна точка) да се събуди и да започне деня.

От друга страна, ако до момента детето ви обичайно е ставало в 8:00 часа и

 • изведнъж започва да се буди в 6:00 или
 • ако постепенно започва да се буди все по-рано сутрин
 • това сочи за промяна в ритъма на детето и има причина, която предизвиква по-ранното ставане сутрин.

Защо бебето се буди твърде рано сутринта и как можем да помогнем на детето да става по-късно?

Причина 1: Детето е преуморено

Преумората е една от водещите причини за възникването на ранното сутрешно събуждане при бебето. А преумората се появява от неправилна рутина на сън и бодърстване на детето.

Ако имате подозрения, че детето ви е преуморено, едно от първите неща, които трябва да направите е да анализирате ритъма на сън и бодърстване на бебето.

Какво води до преумора при бебето? По-долу можете да разгледате списък с най-честите причини:

1. Детето си ляга много късно за сън вечерно време.

Мит е, че колкото по-късно сложим бебето да спи за нощен сън, толкова по-късно ще се събуди сутринта. Този мит циркулира в нашето общество от десетилетия, а проучванията за детски сън показват точно обратното - ранното лягане води до по-късно ставане сутрин. Например детето ви ляга вечер в 20:30 и се събужда сутрин в 5:00. Вие решавате да преместите часа за лягане по-късно (например за 21:30) с надеждата, детето да се събуди по-късно сутринта (в 6:00, а не в 5:00). Но въпреки по-късния час на лягане, вашето бебе отново се буди в 5:00 и отказва да заспи.

Каква е причината за това?

Късното лягане води до преумора при бебето, а преумората до повишаване на хормоните кортизол и адреналин в тялото на детето. Това влошава качеството на съня и провокира:

 • събуждане много рано сутринта
 • накъсан сън нощно време
 • трудно заспиване за сън през нощта и/или деня.
Решение: Анализирайте ритъма на сън и бодърстване на вашето дете и ако то е преуморено, защото си ляга късно за сън вечерно време, коригирайте това.

2. Детето ви има интервали на будност, които са твърде дълги (спрямо неговите възможности) и това води до натрупване на хронична умора. С други думи, времето между 2 дремки, през което детето се храни и играе, е твърде дълго.

Решение: Необходимо е да намалите времето на бодърстване между отделните дремки, за да избегнете преумора.

3. Бебето ви има добри интервали на будност и се чувства добре през деня. Но последният интервал на будност, точни преди нощния сън е твърде дълъг. Например, детето ви обичайно будува между 2 и 3 часа между отделните дремки, но точно преди нощния сън прави 4 часа интервал на бодърстване.

Решение: Необходимо е да съкратите времето на бодърстване преди нощния сън, за да не се преуморява детето.

4. Сънят на дневна база е твърде малко

Важно е да разберете дали детето ви спи достатъчно. Как можете да направите това? Има таблици с научно доказани норми за сън. Но дори вашето дете да е под нормите (или в долната граница на тези норми) бъдете спокойни. Това не означава автоматично, че е преуморено. Важно е да следите за сигналите на преумора.  Разгледайте статията “От колко сън се нуждае вашето бебе?” В този случай може да ви бъде много полезна.

Решение: Ако детето ви наистина спи по-малко отколкото се нуждае, решението е да промените ритъма му на сън и бодърстване. Често когато родителите създадат подходяща рутина добрите резултати идват за по-малко от седмица.

5. Детето отказва една от дрямките през деня

Възможно е детето ви да е в преход, например от 3 към 2 дневни дремки или от 2 към 1. По време на прехода повечето деца започват да отказват една от дрямките през деня

Но ако детето ви изведнъж започне да се буди все по-рано сутрин (докато трае този преход) това често е сигнал, че е преуморено.

Решение: Направете дневник на съня и анализирайте ритъма на сън и бодърстване на вашето дете. Тук отново таблицата с нормите за сън може да ви бъде от полза. Прочетете повече за това, как може вашето дете да направи плавен преход към по-малко дремки.

Причина 2: Детето си ляга твърде рано за нощен сън

Има деца на повече от 4 месеца, които все още си лягат за сън вечерно време около 17:30 - 18:00. Това е много добра предпоставка за събуждате прекалено рано сутринта. В този случай, експертите съветват да промените целия ритъм на сън и бодърстване на бебето. Как?

Премествайте часа му за нощен сън с 15-20 минути на всеки 2 дни. Ето пример, как плавно да промените часа за лягане на дете, което обикновено си ляга в 18:00 часа:

 • Ден 1 и ден 2 - сложете детето за сън около 18:15 (или 18:20) вместо в 18:00
 • Ден 3 и ден 4 - сложете детето за сън около 18:30
 • Ден 5 и ден 6 - сложете детето за сън около 18:45
 • Ден 7 и ден 8 - сложете детето за сън около 19:00

По този начин, за около 1 седмица, успешно ще преместите часа за лягане на детето. Плавният подход много рядко води до протест от страна на детето, ако родителите са консистентни в решението си да приложат този подход.

Потърсете най-добрият час за лягане за нощен сън на вашето бебе. Когато местите този час е важно да прецените, дали не е небоходимо да промените и часа за лягане за дневен сън (за всички дремки през деня).

Причина 3: Бебето има навика да се храни в точно определено време всяка сутрин

Преди да пробвате този подход, моля консултирайте се с вашия педиатър и/или консултант по кърмене и преценете дали е подходящ за вашето бебе!

Ако вашето дете има навика да се храни в точно определен час рано сутрин (например 5:30), гладът е една от възможните причини да се събужда толкова рано сутрин. Решението в този случай е да забавите храненето. Как? Отложете го, предлагайте храна всеки ден с по 10 минути по-късно.

Причина 4: Детето изпитва дискомфорт от пълната пелена

Да, това е още една причина бебето да се събуди много рано сутринта. Тук решението изглежда лесно… Необходимо е да смените пълната пелена на бебето с чиста. Проблемът е, че смяната на пелената често води до събуждане на бебето, а след това детето категорично отказва да заспи отново. 

Решението е да сменете пелената в по-ранните часове на нощта. Тогава налягането на съня е високо и дори детето да се разбуди, то лесно ще заспи отново.

Причина 5: Средата в стаята пречи на бебето да спи спокойно

Уверете се, че средата в стаята промотира спокоен сън на бебето в сутрешните часове. Какво означава това?

 • Важно е стаята да бъде тъмна. Използвайте плътни завеси, които блокират светлината
 • Използвайте розов или бял шум, ако в стаята не е достатъчно тихо. Например, ако живеете близо до шумна локация или имате ранобудни съседи. Ако не харесват белия шум, често препоръчвам на родителите да използват звуци от природата - поточе, морски вълни или водопад.
 • Погрижете се в стаята да не е прекалено топло или прекалено студено. Проверете влажността на въздуха и се уверете, че е в здравословните норми.

Източници

1. Bernier, A., Beauchamp, M. H., Bouvette-Turcot, A. A., Carlson, S. M. and Carrier, J. Sleep and cognition in preschool years: specific links to executive functioning. Child Dev., 2013, 84: 1542–1553. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsr.12414

2. Is Your Child Waking Up Too Early?

3. What to do when your baby wakes up too early

4. Common Myths About Baby Sleep Challenges

5. How to Recognize an Overtired Baby

6. Pantley, E., 2020. The no-cry sleep solution. New York: McGraw-Hill Education.

7. Mead, C., 2018. 7pm to 7am Sleeping Baby Routine: The no-cry plan to help your baby sleep through the night. Ebury Publishing.

8. Is Your Baby Waking Up Too Early? Here's How to Train an Early Riser by Amy O’Connor, Medically Reviewed by Micah Resnick, M.D.

9. West, K. and Kenen, J., 2020. The sleep lady's good night, sleep tight. Hachette Go.

10. Weissbluth, M., 2015. Healthy sleep habits, happy child.

Остави коментар