Как да преместим бебето в отделно легло?

Как лесно да преместим бебето в отделно легло? Без сълзи…

Как лесно да преместим бебето в отделно легло? Без сълзи…

Как да преместим бебето в свое легло?

В днешно време, много родители избират съвместния сън. Изследванията сочат, че той има редица ползи. Съвместният сън помага на майката да се възстанови по-бързо от раждането, стимулира лактацията, спомага за регулиране на температурата на бебето и намалява нощните събуждания, а това подобрява съня на родителите.

Много често, още преди раждането семейството решава, как ще бъде организиран съня на бебето. Понякога, родителите не плануват да спят заедно с бебето в едно легло, но след първата седмица рязко променят решението си. Семейството бързо установява, че понякога сънят в едно легло с бебето е единствения начин всички да се наспят. 

Идва момент, в който съня на бебето се стабилизира. Семейство взима решение, че е време детето да спи с в свое легло. 

Какъв е правилният подход да преместите бебето от родителската спалня в собствено легло?

Краткият отговор е… Няма правилен подход, има различни техники, които помагат на децата по-лесно да приемат промяната. Използвайте интуицията си и изберете най-подходящата за вашето дете.

Каквото и решение да вземете, опитайте се да направите промяната плавно. Защо? Вашето дете обича да спи до вас. Първоначално, промяната (да спи само) ще му бъде трудна.

Как да подходите? В тази статия ще ви разкажа за различни техники и идеи, които можете да използвате, за да научите вашето дете да спи в отделно легло. Разгледайте всички подходи, преди да изберете този, който най-добре резонира със ситуацията във вашето семейство.

Подход 1: „Пътуващото легло“

Това е един от най-успешните и “меки” подходи да преместите вашето бебе от родителската спалня в отделно легло или стая. Можете да използвате тази техника, ако разполагате с легло с падаща преграда.

Подходът е следния:

1. Поставете бебешкото легло в непосредствена близост (“залепено”) до родителската спалня. Преградата трябва да бъде напълно свалена. Матракът на бебешкото легло е необходимо да бъде на едно ниво с родителската спалня! Целта е детското легло да бъде като естествено продължение на родителската спалня. Поставете детето да спи до вас в зоната на детското легло.

Ако вашето дете е свикнало да се гушка във вас през нощта, можете още повече да улесните прехода за него. Как? Вземете чаршафа на бебешкото легло и оставите аромата на мама по него. За една нощ, сложете бебешкия чаршаф под тениската си докато спите и така той ще има вашия аромат.

2.  Когато детето ви се адаптира с тази организация на съня, следва нова промяна… Леко вдигнете преградата на бебешкото легло. Детето ви лесно ще може да ви види, чуе, помирише. Но вече няма да можете да го разбуждате, с несъзнателните си движения, докато спите нощен сън.

3. Когато вашето дете спи спокойно нощно време с вдигната преграда на леглото, преместете бебешкото легло на около 20 см. от родителската спалня. Това разстояние позволява лесно да го успокоите нощно време (при нужда).

4. След няколко спокойни нощи, преместете детското легло толкова далеч от спалнята ви, колкото пространството позволява. Много родители избират да оставят детското легло в родителската спалня до навършване на 2г. възраст на малкия наследник. 

5. Накрая, преместете бебешкото легло в детската стая. Ако детето спи в отделна стая, добре е да помислите за закупуването на бебефон. Той ще ви позволи бързо да се погрижите за нуждите на вашето бебе, ако се събуди нощно време. Така ще изградите доверие с него и ще му вдъхнете увереност да спи спокойно нощно време, защото мама и тате са до него и може да разчита на тях.

Забележка!

Използвайте детското легло основно за сън, за не за игра. Преди да направите прехода, уверете се, че детето се чувства комфортно в новото легло.

Подход 2: „Да създадем малка дистанция“

Накратко, по-долу са описани основните стъпки:

1. Поставете матрак на пода, залепен до родителската спалня. В обичайното време за сън, сложете вашето бебе да спи на спалната, а вие легнете на допълнителния матрак.

2. Когато бебето се събуди през нощта, погрижете се за него (например: успокойте го, нахранете го). След като детето заспи, вие се преместете обратно на допълнителния матрак.

3. Целта е вашето дете да свикне да спи без вас на родителската спалня и когато това се случи, разменете се.

4. Когато детето се адаптира с тази огранизация на сън, преместете детето в отделно легло в родителската спалня.

5. Накрая, преместете детското легло в детската стая (ако това е организацията на сън, която цели вашето семейство)

Важно:

  1. Уверете се, че спазвате всички добри практики за безопасен сън!
  2. Вие познавате най-добре вашето бебе. Чувствайте се свободни да адаптирате подхода, за нуждите на вашето семейство.

Подход 3: „Създайте ново семейно легло“

Голям процент от децата, които практикуват съвместен сън с родителите си, нямат нищо против на спят навсякъде, стига мама да бъде до тях. Можете да се възползвате от този факт и да помогнете вашето дете лесно да направи прехода от родителската спалня към детската стая

Ако вашето дете е на повече от 10 месеца и желаете то да спи в собствена стая, можете да пробвате този подход:

1. Сложете матрак на пода в детската стая.

2. Следвайте обичайната рутина преди сън на вашето бебе, но вместо да заспите заедно на родителската спалня, останете да спите на новия матрак в детската стая.

3. Останете в детската стая поне няколко нощи, докато вашето дете се адаптира към новите условия на сън в новата стая. 

4. Преместете детето от матрака на детското легло, а вие останете да спите на матрака до него ще няколко дни.

5. Когато детето се адаптира към новите условия на сън, можете само вие да се върнете в родителската спалня.

Какъв е най-честият подход, който родителите използват, за да преместват своето дете в отделна стая? Основни недостатъци на метода.

Много родители преминават през описания по-долу път, когато решат да преместят своето дете в детската стая. Имайте предвид, че този подход има недостатъци, които ще разгледаме малко по-късно

1. Дават възможност на детето да заспи на родителската спалня.

2. Веднага след като детето заспи, занасят го в неговата стая и го поставят да спи в неговото легло. Връщат се в тяхната спалня и включват бебефона.

3. Всеки път, когато бебето се събуди, те отиват в детската стая и му помагат да заспи отново (например, мама го кърми или тате го люшка за успокоение). Ако този подход не помогне, родителите се връщат обратно в родителската спалня заедно с бебето и го приспиват на родителското легло. Когато детето заспи дълбоко, родителите го прехвърлят обратно в детската стая на неговото легло.

4. Когато непрекъснатото движение межди родителската спалня и детската стая започне да ги натоварва, избират час през нощта (например 4 часа), след който оставят бебето да спи при тях.

Кои са основните недостатъци на този подход?

На първо място, от родителите се очаква, по цяла нощ да се разхождат между родителската спалня и детската стая. В редки случаи, бебетата бързо се адаптират с това да спят в детската стая и това движение през нощта не продължава дълго време. Също така, съществуват деца, които реагират положително дори на толкова рязка промяна. Те започват да спят по-спокойно нощно време,  защото са в отделно легло и родителя не може да го разбуди с несъзидателните си движения по време на сън. 

Този подход носи висок риск от създаването на навик за чести нощни събуждания. Защо? 

  • От една страна, поради затвърждаване на „силните“ асоциации за заспиване, (като люшкане, гърда, подаване на биберон и други), когато бебето се събуди нощно време.
  • От друга страна, редица изследвания сочат, че поставяйки детето, дълбоко заспало в новото детско легло може да доведе до накъсване на съня и създаване на невъзможност за детето да съедини отделните цикли на съня. 

В отделна статия ще ви разкажа повече детайли, за това каква е структурата на съня при хората. Сега само ще отбележа, че всеки човек се събужда по няколко пъти нощно време (преминава от един цикъл на съня към друг) и когато няма промяна в средата, в която сме заспали, на сутринта не помним за тези събуждания. Но ако заспим спокойно на дивана и през нощта се събудим в спалнята облечени в пижама? Това би довело до тревога и объркване при много от нас… По подобен начин се чувства и едно дете, когато заспи дълбоко на едно място и се събуди на друго.

В заключение, какъвто и подход да изберете, опитайте се да направите промяната плавно. Не го оставяйте да плаче само в леглото, като разчитате, че в един момент то само ще свикне с новата обстановка. Изберете “мек” и плавен подход, обмислете добре целите си, направете стратегия и план, която да е в синхрон с нуждите на вашето семейство.

Източници

Fleming P J, Blair P S. Making informed choices on co-sleeping with your baby BMJ 2015; 350 :h563 doi:10.1136/bmj.h563 https://www.bmj.com/content/350/bmj.h563.full

Peter S. Blair, Helen L. Ball, James J. McKenna, Lori Feldman-Winter, Kathleen A. Marinelli, Melissa C. Bartick, Bedsharing and Breastfeeding: The Academy of Breastfeeding Medicine Protocol #6, Revision 2019, Breastfeeding, 10.1016/B978-0-323-68013-4.00043-2, (818-829), (2022).

Tips For Transitioning From Bed-Sharing To Crib
By Sweet Pea Sleep

Elaine S. Barry, Sleep Consolidation, Sleep Problems, and Co-Sleeping: Rethinking Normal Infant Sleep as Species-Typical, The Journal of Genetic Psychology, 10.1080/00221325.2021.1905599, (1-22), (2021).

Transitioning from Bedsharing to Independent Sleeping
BY M.E. PICHER, MA, PHDC, 22 MAY, 2019

How to Stop Co-sleeping & Transition Your Baby to a Crib
By Baby Sleep

Mao, A., Burnham, M.M., Goodlin-Jones, B.L. et al. A Comparison of the Sleep–Wake Patterns of Cosleeping and Solitary-Sleeping Infants. Child Psychiatry Hum Dev 35, 95–105 (2004). https://doi.org/10.1007/s10578-004-1879-0

Pantley, E., 2020. The no-cry sleep solution. New York: McGraw-Hill Education.

Moving your baby out of your bed and into his own cot
By Baby Centrе

How to Make a Smooth Transition From Co-Sleeping to Crib
By Мoshikids

Want to Stop Co-sleeping? Here’s How
By Craig Canapari, MD

McKenna, J.J. and Volpe, L.E. (2007), Sleeping with baby: an internet-based sampling of parental experiences, choices, perceptions, and interpretations in a western industrialized context. Inf. Child Develop., 16: 359-385. https://doi.org/10.1002/icd.525

Полезна Информация

Остави коментар